rolada malinowo porzeczkowa Rolada malinowo porzeczkowa

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • jajko 4 szt
  • cukier 10 dag
  • mąka 8 dag
  • mąka ziemniaczana 8 dag
  • proszek do pieczenia 1 torebka
  • skórka cytrynowa otarta z jednej sztuki
  • NADZIENIE:
  • żelatyna 3 łyżeczka
  • porzeczki czarne 25 dag
  • maliny 50 dag
  • cukier 10 dag
  • likier porzeczkowy 4 łyżka
  • twaróg 50 dag
  • śmietana kremówka 50 dag
  • cukier waniliowy 1 torebka
  • orzechy pistacjowe 2 łyżka posiekanych

Wykonanie:

1. Białka oddzielić od żółtek, ubić z 4 łyżkami wody na szytwną pianę, podczas ubijania wsypywać stopniowo cukier. Dodać żółtka i otartą skórkę z cytryny, przesiać całą mąkę z proszkiem do pieczenia, A składniki wymieszać. 2. Ciasto rozsmarować na błasze wyłożonej pergaminem na prostokąt 39×33 cm. Wsunąć do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec 10-12 minut w temperaturze 200°C. Przełożyć na wilgotną ściereczkę, usunąć pergamin. Zwinąć w roładę, przestudzić. 3. Zmiksować 20 dag malin, utrzeć z twarożkiem i cukrem. Połączyć z rozpuszczoną żelatyną i likierem, schłodzić. Gdy masa lekko stężeje, wymieszać jąz 1/4 ubitej śmietany. Biszkopt rozwinąć, posmarować kremem, obłożyć resztą owoców. Zwinąć, schłodzić 4 godziny. Posmarować pozostałą śmietaną ubitą z cukrem waniliowym, udekorować.

Zobacz również:

{Tagi: , }