cannelloni z miesem Cannelloni z mięsem

Składniki:

  • bułka 1 szt czerstwa
  • marchew 3 szt
  • cebula 2 szt
  • mięso 50 dag mielonego
  • jajko 1 szt
  • papryka 1/2 łyżeczka
  • cannelloni 20 rurka
  • czosnek 2 ząbek
  • oliwa 3 łyżka
  • pomidor 1 puszka
  • przyprawy mrożone zioła włoskie
  • bulion 2 łyżeczka
  • masło 1 łyżka
  • mąka 1 łyżka
  • mleko 1 szklanka
  • bulion mięsno-warzywny 1 szklanka
  • gałka muszkatołowa
  • ser gouda 10 dag
  • ser mozzarella 12 dag
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Bułkę namocz. Marchewki pokrój w kosteczkę, gotuj 5 min w osolonej wodzie, odcedź. Odciśniątą bułkę wymieszaj z 1 posiekaną cebulą, mięsem, jajkiem, papryką. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj marchewkę. Farszem nadziej cannelloni. Resztę cebuli i czosnek zeszklij na oliwie. Dodaj ozdrobnione pomidory z zalewą. Przypraw ziołami, solą i pieprzem. Gotuj 5 min. Sos wlej do formy żaroodpornej. Ułóż cannelloni. Stop masło, oprósz mąką. Mieszając, podlej rosołem oraz mlekiem. Przypraw solą, pieprzem i muszkatem. Zagotuj, zalej cannelloni. Posyp startym serem gouda. Przykryj plasterkami mozzarelli. Zapiekaj ok. 45 minut w temp. 200 st.

Zobacz również:

{Tagi: , }