ciasto czekoladowe Ciasto czekoladowe

Składniki:

  • czekolada 50 dag gorzkiej
  • masło 25 dag
  • jajko 7 szt
  • orzech włoski 25 dag
  • cukier 55 dag
  • cukier waniliowy 2 torebka
  • sól szczypta
  • mąka 320 dag
  • proszek do pieczenia 1/2 torebka
  • śmietana kremówka 20 dag
  • tłuszcz kokosowy 10 dag
  • tłuszcz do blachy
  • do przybrania: posiekane pistacje

Wykonanie:

1. Posiekać 30 dag czekolady. W garnuszku, ustawionym na małym ogniu, rozpuścić mieszając masło i czekoladę. Posiekać orzechy. 2. Roztopioną czekoladę przelać do wysokiej miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól, roztrzepane jaja, orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszać aż do powstania gładkiego ciasta. 3. Ciasto rozsmarować na natłuszczonej blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piec ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika, studzić na kratce kuchennej. 4. Połamać pozostałą czekoladę. W garnuszku umieścić śmietanę, czekoladę i tłuszcz kokosowy. Mieszając stopić podgrzewając na małym ogniu. Studzić 15 minut a po upływie tego czasu posmarować ciasto. Odstawić do chłodzenia na ok. 2 godziny. 5. Na koniec ciasto posypać posiekanymi pistacjami. Podawać z dodatkiem gałki lodów o smaku waniliowym, polanych sosem czekoladowym.

Zobacz również:

{Tagi: , }