Składniki:

  • CIASTO:
  • margaryna 20 dag
  • cukier 25 dag
  • jajko 4 szt
  • mąka pszenna 20 dag
  • mąka ziemniaczana 2 łyżka czubate
  • cukier waniliowy 2 opakowanie
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczka płaskie
  • kakao 4 łyżka
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • mąka do formy
  • KREM :
  • twaróg 75 dag tłusty
  • cukier puder 25 dag
  • śmietana 1 szklanka kremówka
  • żelatyna 7 łyżeczka płaskie
  • aromat cytrynowy
  • POLEWA :
  • margaryna 5 dag
  • cukier 1 łyżka
  • kakao 2 łyżka
  • woda 2 łyżka

Wykonanie:

Margarynę utrzeć. Stopniowo dodawać cukier, jaja, mąkę pszenną przesianą z proszkiem, mąkę ziemniaczaną, kakao, ciągle ucierając. Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej tartą bułką. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 30 – 40 min. Przygotować krem: Twaróg (lub 3 opakowania twarożku homogenizowanego) przetrzeć przez sito lub zemleć i utrzeć z cukrem. żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. śmietanę ubić, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wy, mieszać. Połączyć śmietanę i masę serową. Sporządzić polewę kakaową. Ostudzone ciasto przeciąć i przełożyć masą (2/3 całej porcji). Wierzch ciasta pokryć pozostałą masą, a następnie polać ostudzoną, ale jeszcze płynną polewą. Ciasto ochłodzić.

Zobacz również:

{Tagi: , }