gulasz weget Gulasz wegetariański

Składniki:

  • ziemniak 6 szt obrać, pokroić na duże kawałki
  • brukselka 50 dkg opłukać, poprzycinać głąby
  • marchew 2 szt pokroić w plasterki
  • papryka czerwona 3 szt pokroić na kawałki
  • bulion 3 szklanka warzywny z kostki
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • przecier pomidorowy 2 łyżka
  • sos chili 2 łyżka
  • śmietana 80 g
  • masło 2 łyżka
  • mąka 1 1/2 łyżka
  • natka pietruszki posiekać

Wykonanie:

Zagotować bulion, włożyć ziemniaki i brukselkę, posypać tymiankiem, gotować 15 min. Dodać marchew, dusić 10 min, i paprykę – dusić dalsze 5 min. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić ją śmietaną, dodać przecier, sos chili, zagotować. Sos dodać do warzyw, zagotować, doprawić do smaku. Posypać natką.

Zobacz również:

{Tagi: , , }