gulasz z ciecierz Gulasz z ciecierzycą

Składniki:

  • wołowina 80 dkg pieczeniowej – pokroić w kostkę
  • ciecierzyca 15 dkg namoczyć godzinę wcześniej
  • cebula 2 szt drobno pokroić
  • czosnek 2 ząbek posiekać
  • oliwa 3 łyżka
  • bulion 3 szklanka
  • przecier pomidorowy 3 łyżka
  • cukinia 1 szt nieduża – pokroić w plastry
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Cebule i czosnek podsmażyć na oliwie, dołożyć mięso, smażyć 10 min. Dołożyć przecier, osączoną ciecierzycę, zalać bulionem, dusić godzinę. Doprawić solą i pieprzem, dusić ok. 30 min, do miękkości ciecierzycy, dodać cukinię i gotować następne 20 min. Podawać z pieczywem lub ryżem.

Zobacz również:

{Tagi: , , }