Składniki:

  • bułka z sezamem 6 szt
  • cebula 1 szt
  • mięso mielone 600 g najlepiej z większą zawartością tłuszczu
  • musztarda 2 łyżka mocna, najlepiej Dijon, Sarepska, Rosyjska
  • olej 3 łyżka
  • sól, pieprz
  • ogórek kiszony 1 szt średniej wielkości
  • oliwki zielone 1 łyżka
  • Sos śmietanowo-serowy:
  • masło 2 łyżka
  • śmietana 5 łyżka
  • ser żółty 5 łyżka tartego, najlepszy emmentaler

Wykonanie:

Posiekaj cebulę na drobne kawałeczki i podsmaż na maśle, żeby była szklista. W tym czasie pokrój ogórek w kosteczkę, a oliwki w cienkie talarki. Do miski wrzuć cebulę, ogórek, oliwki, mięso i wymieszaj. Dodaj musztardę. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Uformuj 6 okrągłych kotletów. Na patelni mocno rozgrzej olej i smaż hamburgery z każdej strony po 3 min. Masło wymieszaj z tartym serem i śmietaną. Przekrój bułki na pół. Spody włóż na chwilę do rozgrzanego piekarnika lub tostera. Kiedy będą miały chrupiącą skórkę, wyjmij je i na każdym połóż po hamburgerze. Na mięsie rozsmaruj sos śmietanowy i przykryj drugą częścią bułki. Włóż hamburgery do piekarnika rozgrzanego do 150-160 stopni. Wyjmij, kiedy sos się rozpuści. Do hamburgerów pasuje świetnie zielona sałata z sosem vinaigrette.

Zobacz również:

{Tagi: , , }