Składniki:

  • bulion 1/2 l
  • brokuły 1 szt
  • cebula 1 szt
  • czosnek 3 ząbek
  • masło 2 łyżka
  • oliwa z oliwek
  • śmietanka 1/3 szklanka słodkiej
  • chleb 6 kromka tostowy
  • żółtko 1 szt
  • pietruszka natka
  • sól, pieprz
  • szpinak parę listków świeżego szpinaku do przybrania

Wykonanie:

• wstawiamy wodę i przygotowujemy bulion z kostki • czyścimy brokuły i rozcinamy na różyczki • siekamy cebulę i 1 ząbek czosnku, ziemniaki kroimy w kostkę • smażymy krótko na oliwie z oliwek cebulę i czosnek, dodajemy pokrojone ziemniaki • wrzucamy podsmażone warzywa do bulionu z dodatkiem soli i odrobiną masła • gotujemy 10 minut, następnie do wywaru dorzucamy różyczki z brokułów i gotujemy jeszcze 5 minut • w tym czasie przygotowujemy grzanki z chleba tostowego, po czym smażymy je na patelni na oliwie z oliwek do uzyskania złotego koloru; na koniec dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku i poszatkowaną natkę pietruszki • odcedzamy ugotowane warzywa z wywaru • miksujemy warzywa w blenderze, wlewamy zmiksowane z powrotem do garnka i dodajemy słodką śmietankę • do zupy dodajemy masło i gotujemy chwilę do zgęstnienia • na koniec podprawiamy zupę żółtkiem jaja • nalewamy gotową zupę na talerze i posypujemy ją poszatkowanym szpinakiem • na „pierzynkę” ze szpinaku kładziemy grzanki Aksamitna zupa o ziołowo-czosnkowym aromacie i przepięknym zielonym kolorze podana w białej porcelanie będzie prawdziwą ozdobą zimowego stołu. Oryginalnym dodatkiem do kremu z brokułów jest świeży szpinak, na którym układamy grzanki.

Zobacz również:

{Tagi: , }