lazania z pieczarkami Lazania z pieczarkami

Składniki:

  • lazania 30 dag w płatkach
  • pomidor 1 1/5 kg dojrzałych
  • cebula 3 szt
  • czosnek 3 ząbek
  • pieczarki 20 dag
  • ser żółty 20 dag
  • bazylia 1 pęczek
  • olej 3 łyżka
  • majeranek 1 łyżeczka
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Płatki lazanii kolejno obgotować 3-4 minuty w dużej ilości osolonej wrzącej wody, przelać zimną wodą i osaczyć. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć obraną i posiekaną cebulę i czosnek. Usmażyć na złoty kolor. Dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, smażyć razem 5 minut, mieszając. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki. Dwa odłożyć, a resztę pokroić w kostkę i włożyć do rondla z pieczarkami. Gotować na wolnym ogniu, aż pomidory się rozgotują. Sos doprawić posiekaną bazylią, majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Płaskie żaroodporne naczynie posmarować łyżką oleju i włożyć warstwę lazanii. Rozsmarować sos pomidorowy i posypać żółtym serem. Nałożyć kolejne warstwy. Na ostatniej ułożyć resztę pomidorów pokrojonych w plasterki i grabo posypać startym serem. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotową lazanię podaj na stół w żaroodpornej formie, pokrojoną na prostokątne porcje. Wyjmuj je na łopatce do tortu. # Nasza rada Lazanię często przyrządza się z sosem beszamelowym: zasmaż łyżkę masta i mąki, potem podgrzej z 1/2 szklanki mleka, wymieszaj z żółtkiem, skrop sokiem z cytryny i dopraw solą. Polej lazanię i ją zapiekaj.

Zobacz również:

{Tagi: , }