Składniki:

  • jajko 5 szt
  • cukier 1/2 szklanka
  • mąka 3/4 szklanka
  • bakalie 6 szklanka

Wykonanie:

1.Jaja utrzeć z cukrem przy pomocy ręcznego miksera, na koniec wsypując po trochu mąkę. 2.Do ciasta wsypać bakalie ( 6 szklanek różnych bakalii: rodzynek, orzechów włoskich i laskowych, grubo posiekanych migdałów, krojonych fig, daktyli a nawet suszonych śliwek, w dowolnych proporcjach), pozostawiając kilkanaście całych orzechów do przybrania wierzchu Wymieszać. 3.Na blaszce wielkości piekarnika elektrycznego (to znaczy ok.35×35 cm) rozłożyć papier do pieczenia i na nim równo rozsmarować ciasto mazurkowe. Przybrać orzechami. 4.Wstawić do nagrzanego średnio piekarnika i piec w temperaturze ok.170 *C, aż mazurek się zrumieni, czyli około 35-40 minut. 5.Upieczony i wystudzony mazurek kroić w wąskie paski (3 cm X10 cm).

Zobacz również:

{Tagi: , }