Składniki:

  • Ciasto:
  • mąka 250 g
  • śmietana 1/2 szklanka
  • żółtko 2 szt
  • cukier puder 120 g
  • sól 1/4 łyżeczka
  • Do dekoracji:
  • białko
  • cukier
  • rodzynki
  • orzechy
  • migdały

Wykonanie:

Przesiać mąkę na stolnicę, dodać masło i dokładnie posiekać szerokim nożem na piasek. Dodać sól, żółtka i śmietanę, szybko wyrobić ciasto i zostawić w chłodnym miejscu na noc. Następnego dnia ciasto cienko rozwałkować, pokrajać na małe kwadratowe mazurki. Ułożyć na posmarowanej masłem i lekko oprószonej mąką blasze, posmarować białkiem, posypać obficie cukrem, rodzynkami i posiekanymi orzechami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 30 minut. Krajać jeszcze gorący, gdyż zimny łatwo się kruszy.

Zobacz również:

{Tagi: , }