piernik przekladany Piernik przekładany

Składniki:

  • miód
  • przyprawa do pierników
  • margaryna
  • mąka
  • cukier
  • jajko
  • powidła
  • Krem:
  • masło
  • cukier puder
  • kakao
  • spirytus
  • aromat rumowy

Wykonanie:

Cukier upalamy na ciemny kolor, dodajemy wody, studzimy, mieszamy resztę składników na ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na trzy równe części, wałkujemy na cienkie prostokątne placki, pieczemy w temperaturze 220 *C, około 10 – 15 min. Po ostudzeniu składamy na podgrzane powidła i na przygotowany wcześniej krem. Krem: Ubijamy masło na pianę, dodajemy cukier puder, następnie spirytus, esencję rumową oraz kakao. Wykończenie: Możemy zalać rozpuszczoną czekoladą. Autorem przepisu jest Pan Marek Stasiewicz. Niestety – nie podzielił się ilością poszczególnych składników. A tak pięknie brzmi i wygląda ;-)

Zobacz również:

{Tagi: , }