placek kokosowy Placek kokosowy

Składniki:

  • OBŁOŻENIE:
  • masło 150 g
  • cukier 200 g
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • mleko 2 łyżka
  • wiórki kokosowe 200 g
  • CIASTO:
  • mąka pszenna 300 g
  • proszek do pieczenia 1 opakowanie
  • twaróg 150 g
  • mleko 6 łyżka
  • olej 6 łyżka
  • cukier 75 g
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • sól szczypta

Wykonanie:

Obłożenie: Masło stopić , po trochu dodawać cukier, cukier waniliowy i mleko, na koniec wsypać wiórki kokosowe. Ciasto: Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski. Dodać twaróg, mleko, olej, cukier, cukier waniliowy i sól, wyrabiać mikserem ustawionym na maksymalne obroty ok. 1 minuty. Uformować wałek, rozwałkować na natłuszczonej blasze na grubość ok. 1/2 cm, posmarować mlekiem. Równomiernie obłożyć masą kokosową, otwarty bok blachy zabezpieczyć zagiętą folią aluminiową. Piec ok. 20 minut w temp. 170 – 200 *C (piekarnik z termoobiegiem 150 – 180 *C).

Zobacz również:

{Tagi: , , , }