Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
  • mąka 30 dag 2 szklanki
  • margaryna 15 dag
  • śmietana 1 łyżka najlepiej gęstej
  • cukier 1/2 szklanka
  • miód 2 łyżka
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka płaska
  • BISZKOPT:
  • jajko 4 szt
  • cukier 1 szklanka
  • mąka pszenna 1/2 szklanka
  • mąka ziemniaczana 1/2 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka płaska
  • KREM:
  • mleko 3/4 litr
  • cukier 3 łyżka
  • cukier waniliowy 1 torebka
  • mąka ziemniaczana 2 łyżka
  • mąka pszenna 2 łyżka
  • margaryna 1 kostka

Wykonanie:

KRUCHE: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, podzielić na pół i na prostokątnej blaszce upiec oddzielnie dwa placki. Piec ok. 10 min. BISZKOPT: Białka ubić na półsztywną pianę, dodać cukier, dalej ubijać na sztywno. Następnie dodać żółtka, delikatnie połączyć z pianą. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec biszkopt w tej samej blaszce, w której piekły się kruche placki. KREM: Odlać trochę mleka do rozprowadzenia mąki. Resztę zagotować z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka powoli wlewać mleko rozmieszane z mąką, cały czas mieszając. orącym kremem przełożyć ostudzone placki w następującej kolejności: kruche-krem-biszkopt-krem-kruche. Wierzch polać polewą kakkaową. Ciepłą polewę można posypać wiórkami kokosowymi

Zobacz również:

{Tagi: , }