ryz po turecku Ryż po turecku

Składniki:

  • ryż 400 g
  • piersi z kurczaka 400 g
  • bulion 3 szklanka drobiowego
  • pistacje 50 g łuskanych
  • migdały 50 g łuskanych
  • masło 100 g
  • groszek zielony 200 g
  • szafran 1 opakowanie
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Ryż przepłukać na sicie. W dużym garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim ryż stale mieszając. Wlać bulion wymieszany z szafranem, dodać mięso, orzechy i groszek, przykryć, dusić do momentu, aż bulion wsiąknie w ryż. Zdjąć z ognia, przyprawić, ponownie przykryć, odstawić na 10 minut do naciągnięcia.

Zobacz również:

{Tagi: , }