salata z serem plesniowym Sałata z serem pleśniowym

Składniki:

  • sałata 1 1/2 główka najlepiej różnych gatunków np. masłowej, radicchio, roszponki
  • ser pleśniowy 20 dag
  • mandarynka 5 szt
  • cytryna
  • śmietana 100 ml
  • olej słonecznikowy 3 łyżka
  • sól, pieprz cayenne

Wykonanie:

Sałatę oczyścić z zewnętrznych nadpsutych liści. Pozostałe listki opłukać, dokładnie osuszyć. Większe listki rozerwać na kawałki, mniejsze zostawić w całości. Ser pleśniowy pokroić w kostkę. Mandarynki dokładnie umyć gorącą wodą, obrać ze skórki, podzielić na cząstki i starannie oczyścić z białych włókien. Delikatnie zdjąć białe błonki. Cytrynę umyć gorącą wodą, przekroić na pół i wycisnąć sok. Śmietanę wymieszać z łyżką soku z cytryny. Doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu cayenne. Pokrojony ser oraz cząstki mandarynek włożyć do miski, polać sosem śmietanowym, delikatnie wymieszać. Liście sałaty ułożyć na półmisku, skropić olejem wymieszanym z resztą soku z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu. Na sałacie ułożyć ser pleśniowy z mandarynkami i sosem. Smak sałatki wzbogacisz, dodając garść rodzynków i posypując nasionami słonecznika (można je wcześniej uprażyć). Sałatkę możesz przygotować z łagodniejszego w smaku żóttego sera, a także z fety. Jeden z gatunków sałaty możesz zastąpić kapustą pekińską. Jeśli dodasz pomarańcze zamiast mandarynek, pokrój je na małe kawałki.

Zobacz również:

{Tagi: , }