Składniki:

  • schab 1 kg
  • cebula 1 szt duża
  • pomarańcza 2 szt średniej wielkości
  • czosnek 2 ząbek
  • bulion 1/2 szklanka może być z kostki
  • sól, pieprz
  • sos sojowy
  • chili ciut ciut
  • zioła prowansalskie szczypta
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Schab pokroić na plastry, lekko zbić, posmarować olejem, skropić sosem sojowym, posolić, popieprzyć i odstawić w chłodne miejsce. Cebulę skroić w kostkę, poddusić na oleju, dodać starannie obrane (bez białej skórki) pokrojone w ćwiartki pomarańcze (nie mają prawa być gorzkawe – muszą być słodkie i soczyste !) lub podlać sokiem pomarańczowym (w tym wypadku niepotrzebny będzie bulion). Dodać drobno posiekany czosnek, chili, kilkanaście kropli (ok. pół łyżeczki do herbaty) sos sojowy i zioła, dusić, często mieszając. Gdy cebula i pomarańcze zaczną tworzyć niemal jednolitą masę, zlać z patelni i zmiksować. Schab obsmażyć (najlepiej na tej samej patelni, dodawszy oczywiście olej) z obu stron i dusić do miękkości – najlepiej w piekarniku – na zmiksowanym sosie. W razie potrzeby – czyli zbytniego zagęszczenia sosu – podlać bulionem (najlepiej własnej roboty; ew. z kostki – byle nie Knorra !). Podawać z ryżem lub ziemniakami (najlepsze młode lub pure) i sałatką (najlepiej z zielonej sałaty lub kapusty pekińskiej, szczypiorku i rzodkiewek podlanych sosem vinegret).

Zobacz również:

{Tagi: , }