sernik drezdenski Sernik drezdeński

Składniki:

  • mąka 350 g
  • drożdże 15 g
  • mleko 1/4 litr letniego
  • masło 30 g
  • jajko 1 szt
  • sól szczypta
  • MASA SEROWA:
  • jajko 2 szt
  • cukier 120 g
  • sól 1/4 łyżeczka
  • skórka obtarta z cytryny z 1/2
  • ser biały 500 g zmielonego
  • MASA JAJECZNO-MAŚLANA:
  • masło 180 g
  • cukier 150 g
  • wanilia 1/2 laska
  • jajko 4 szt
  • mąka 4 łyżka
  • migdały 30 g płatków

Wykonanie:

CIASTO: całą mąkę przesiać, niewielką ilość odłożyć do miski, zrobić dołek i rozkruszyć do niego drożdże, wlać powoli letnie mleko i dokładnie wymieszać. Przysypać cienką warstwą mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min (to jest tzw. rozczyn). Masło rozpuścić i wymieszać z jajkami. Wyrośnięty rozczyn posypać przy brzegu miski cukrem i solą, a następnie dolać tłuszcz z jajkami. Wyrabiać drewnianą łyżką dodając stopniowo pozostałą mąkę. (Można też wyrabiać ciasto mikserem, co bardzo skraca czas i jest mniej męczące.) W końcu wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką, wyrabiać i uderzać dłońmi do momentu, gdy będzie już gładkie. Uformować kulę, ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 25 – 40 minut. MASA SEROWA: wymieszać jajka, cukier, sól, skórkę otartą z cytryny (lub olejek migdałowy) i utrzeć na kremową masę. Następnie dodawać stopniowo po 1 łyżce sera, cały czas ubijając na gładką, puszystą masę. Masa nie powinna być za rzadka. Gdy ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość, rozwałkować je na wielkość blachy, ułożyć na blaszce i rękoma rozklepać krawędzie ku górze. Dość gęsto ponakłuwać ciasto widelcem. Rozsmarować na cieście masę serową. MASA JAJECZNO-MAŚLANA: ubić najpierw na puszystą masę masło z cukrem. Dodać jajko i wanilię, później mąkę i stopniowo kolejne jajka. Masę jajeczną wyłożyć na masę serową i posypać wiórkami migdałowymi. Piec przez 25 – 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 – 225°C. Po ostygnięciu pokroić ciasto w kostkę.

Zobacz również:

{Tagi: , }