Składniki:

  • Ciasto:
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • mąka krupczatka 1 szklanka
  • margaryna 1 kostka
  • kakao 4 łyżka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczka
  • jajko 2 szt
  • cukier puder 1 szklanka pełna
  • Masa serowa:
  • ser biały 1 kg
  • margaryna 15 dag
  • cukier puder 1 1/2 szklanka
  • jajko 5 szt
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • budyń waniliowy 1 opakowanie

Wykonanie:

Przygotować ciasto: Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, margarynę, jajka i cukier dokładnie posiekać. Zagnieść ciasto i włożyć je na ok. 2 godziny do zamrażalnika. Przygotować masę serową: Żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i ucierając dodawać: żółtka, ser, budyń w proszku i proszek do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę, przełożyć do masy serowej i wszystko delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Na tarce z dużymi otworami zetrzeć do tortownicy 2/3 ciasta, na ciasto wyłożyć masę serową, a na nią zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec od 50 – 60 minut w temperaturze 200 st. C

Zobacz również:

{Tagi: , }