Składniki:

  • soczewica 200 g namoczyć dzień wcześniej
  • cebula 6 szt
  • czosnek 1 główka
  • pomidor 7 szt lub koncentrat pomidorowy
  • ziemniak 3 szt
  • cytryna 1 szt
  • sól, pieprz
  • papryka
  • curry

Wykonanie:

Cebule poszatkować i podsmażyć na oleju w szerokim garnku. Odsączyć soczewice i dodać ja do cebulki i kurtko podsmarzyc. Dodać przyprawy, zalać wodą w której soczewica była namoczona, dodajemy koncentrat lub pomidorki (obrane ze skórki i drobno pokrojone), drobno posiekany czosnek (nie rozgnieciony) i sok z cytryny. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 30 – 40 minut, dodajemy ziemniaki drobno pokrojone i gotujemy nadal aż ziemniaki będą miękkie. Rozgniatamy wszystko ubijaczką do ziemniaków. Podajemy na ciepło. Świetnie smakuje z sałatką z zieleniny i grzankami. Jest to super potrawa na zimowe wieczory lub przyjęcia z bliskimi osobami, którym w trakcie naszego gotowania ślinka będzie ciekła, gdy poczują zapachy wydostające się z naszej kuchni.

Zobacz również:

{Tagi: , , , }