Strucla z makiem Strucla z makiem

Składniki:

  • Ciasto i rozczyn:
  • drożdże 3 dkg
  • cukier
  • mleko
  • mąka 50 dkg
  • cukier 7 dkg
  • jajko 1 szt
  • mleko 1 szklanka
  • tłuszcz 7 dkg smalec i margaryna
  • Nadzienie:
  • mak 30 dkg
  • cukier 15 dkg
  • olejek migdałowy do smaku
  • skórka cytrynowa
  • masło 3 dkg
  • rodzynki 5 dkg
  • białko 2 szt
  • masło do smarowania formy

Wykonanie:

Mak sparzyć wrzącą wodą i pozostawić w wodzie; gdy mak rozciera się w palcach, odcedzić go i pozostawić na noc na sicie do osączenia, nazajutrz przemleć 3 razy w maszynce z gęstym sitkiem. Dodać wszystkie składniki do smaku, wymieszać je. Przygotować ciasto jak na bułeczki, pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części; ciasto wywałkować nadając mu kształt prostokąta. Na ciasto wyłożyć połowę maku, nadzienie rozsmarować równo, zwinąć struclę ciasno w wałek; zakończenie ciasta z obu boków zawinąć do środka. Struclę wyłożyć do wysmarowanej formy (najlepiej wąskiej i długiej jak na keks lub piernik), postawić do wyrośnięcia; uformować drugą struclę z drugiej połowy ciasta i maku. Gdy ciasta w formach przybędzie jeszcze raz tyle, wstawić do dobrze ogrzanego pieca, upiec (45 min.). Ciasto po wyjęciu z piekarnika pozostawić do przestygnięcia w formie, ostrożnie wyjąć i ostudzić oparte pół leżąco o brzeg stolnicy dla szybszego ostudzenia, aby nie podeszło parą. Po wierzchu można polukrować lub posypać cukrem. Podawać następnego dnia.

Zobacz również:

{Tagi: , , }