wok Wołowina z woka

Składniki:

  • grzyb mu-err 4 szt namoczyć 30 min w ciepłej wodzie, wodę kilka razy zmieniać
  • wołowina 1/2 kg na pieczeń
  • papryka czerwona 1 szt pokroić w paski
  • papryka zielona 1/2 szt pokroić w paski
  • papryka żółta 1/2 szt pokroić w paski
  • cebula 1 pęczek najlepiej pęczek młodej ze szczypiorem
  • seler naciowy 25 dkg łodygi obrać z włókien, pokroić na kawałki
  • czosnek 1 ząbek posiekać
  • imbir 1 łyżeczka
  • orzeszki cashew 25 g
  • sos sojowy 2 łyżka
  • wino ryżowe 2 łyżka
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Wołowinę pokroić w drobne paski, grzyby po namoczeniu też. Oliwę w woku mocno rozgrzać, smażyć w niej orzeszki, aż zaczną pachnieć, wyjąć je z woka. Na oliwę wrzucić mięso, przesmażyć, dodać jarzyny, czosnek i imbir, obsmażyć na chrupiąco. Dolać wino i sos sojowy, doprawić i dalsze 3 min smażyć, ew. można dolać trochę wody. Na talerzach posypać orzeszkami cashew.

Zobacz również:

{Tagi: , , , }