wyborny sernik z gruszkami Wyborny sernik z gruszkami

Składniki:

  • Ciasto:
  • mąka 3 szklanka
  • cukier 1 szklanka
  • masło 25 dag
  • żółtko 3 szt
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczka
  • Masa serowa:
  • ser biały 1 kg tłustego
  • masło 15 dag
  • żółtko 3 szt
  • białko 6 szt
  • kasza manna 1 łyżka
  • budyń waniliowy 1 łyżka niesłodzonego, w proszku; ewentualnie mąka ziemniaczana
  • cukier 1 szklanka
  • gruszka 6 szt z puszki
  • bakalie 1 szklanka
  • aromat waniliowy 1 fiolka

Wykonanie:

Mąkę przesiać, wymię szać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać żółtka, cukier, zagnieść ciasto i podzielić je na dwie równe części, zawinąć w folię i na 30 min włożyć do zamrażalnika. Rodzynki zalać wrzątkiem, po kilku minutach starannie osaczyć i osuszyć. Masło utrzeć na puszystą masę. Z żółtek i połowy cukru utrzeć kogel-mogel. Dodać do trzykrotnie zmielonego sera, wsypać kaszę i budyń lub mąkę kartoflaną, wymieszać. Na koniec dodać pianę ubitą z białek z dodatkiem reszty cukru, rodzynki, posiekaną skórkę pomarańczową Prospona, aromat i wymieszać. Na dużą formę posypaną mąką zetrzeć jedną porcję schłodzonego ciasta, równomiernie rozłożyć, przykryć połową masy serowej, a na niej w odstępach ułożyć pokrojone na ćwiartki owoce i przykryć je pozostałym serem. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Wstawić sernik do piekarnika i piec ok. godziny w 19O°C.

Zobacz również:

{Tagi: , }