zupa serowa Zupa serowa

Składniki:

  • rosół z kury 3/4 litr
  • śmietana 1/3 opakowanie 12 %
  • mąka pszenna 2 łyżka płaskie
  • ser pleśniowy 10 dag
  • pietruszka zielona

Wykonanie:

Często pozostaje nam nieco rosołu z poprzedniego dnia. Możemy na jego bazie przygotować smaczną i niebanalną zupę. Jej przygotowanie trwa dosłownie chwilę. Wielbiciele smaku serów pleśniowych z przyjemnością przyjmą ten przepis. Jak przyrządzić? 1) Do kubka wlewamy śmietanę i wsypujemy mąkę. Mieszamy dokładnie. Do tej mieszaniny dolewamy rosół (1/2 objętości kubka) i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. 2) Rosół doprowadzamy do delikatnego wrzenia na ogniu. Wlewamy powoli, cały czas mieszając zawartość kubka. Czekamy aż całość ponownie się zagotuje. Cały czas należy zupę mieszać od dna, aby miała jednolitą, pozbawioną grudek konsystencję. Trzymamy ją w stanie delikatnego wrzenia 2 – 3 min. od chwili zagotowania. 3) Zestawiamy garnek z ognia. Wrzucamy rozkruszony dość drobno ser (np. rokpol, im lepszy ser, tym smaczniejsza zupa) i mieszamy ponownie, aż do połączenia się idealnego wszystkich składników. Konsystencja powinna osiągnąć stan właściwy dla zupy zwanej kremem. Jak podawać? Podajemy zaraz po ugotowaniu, gorącą. Posypujemy odrobiną zielonej pietruszki. Szykujemy niewielkie porcje, bo jest bardzo sycącym daniem, zwłaszcza jeśli potem podajemy coś jeszcze do jedzenia. Smacznym dodatkiem są małe, ciepłe grzanki.

Zobacz również:

{Tagi: , }